GRAVITACIJSKA SILA

Gravitacijski zakon je odkril angleški fizik NEWTON. Anekdota pravi, da je Newton počival v senci jablane. Ko je zapihal vetrič, je z jablane padlo jabolko. Newton se je vprašal: Zakaj vsa telesa padajo navpično proti središču Zemlje.

                    

Genialnost njegovega razmišljanja sloni na ugotovitvi, da lahko telesa delujejo drugo na dugo tudi na daljavo. Kakor Zemlja s silo deluje na jabolko, tako s silo deluje tudi na Luno. Ta sila je vzok za gibanje nebesnih teles. Imenujemo jo gravitacijska sila. Velikost gravitacijske sile je odvisna od mas m1 in m2 obeh teles ter razdalje r med njunima središčema. V enačbi grška čeka kapa označuje gravitacijsko konstanto, katere vrednost je:

 

Gravitacijska sila Zemlje na telesa v njeni okolici se imenuje TEŽA. Zaradi teže vsi predmeti, ki jih vržemo prej kot slej padejo na Zemljo. Če pa bi predmet vrgli z dovolj veliko hitrostjo, tal ne bi nikoli dosegel, ker je površina Zemlje ukrivljena. Hitrost, ki jo mora telo doseči, da ne pade na Zemljo, ampak začne krožiti okoli nje je 7.9 km/s. Imenujemo jo prva kozmična hitrost.